Släktband

Naturreservatet

Vi fick besök av Yngve Aronsson häromdagen.

Han var nyfiken på naturreservatet här i Holm, som finns i min brors ägo. Skog med 200-300 år gammal skog.
 
Som vanligt kom vi att tala om historia om denna bygden och jag nämnde för honom att min man var släkt till Westling. Då säger han att det är han också!

Erik Jonsson med fru Karin fd Larsdotter
Nu är det så att han är gift med en ur Collindersläkten. 

Erik Jonsson, som en gång ägde denna gård vi har som sommarställe, gifte sig med min fars mormors mor Karin Larsdotter. 
Erik Jonsson är släkt med Collinder. Alltså….
Är min man och jag släkt med varandra?
Nja, som tur var så…
Den dotter som Karin Larsdotter hade, alltså min fars mormor, fick hon i ett tidigare äktenskap. Alltså Greta-Kajsa som hon kallades, var egentligen inte släkt med Erik Jonsson utan han var hennes plastpappa.

Sedan var det ju Yngve Aronsson som var släkt med Westling och hans fru som är släkt med Collinder.

Därför är inte min man och jag släkt med varandra den vägen. Vem vet om det finns några andra vägar förutom att vi är gifta med varandra. 😉

Det är spännande med historia!

2 reaktioner till “Släktband”

 1. Hej Kajsa!

  Detta skrev DU för 8 år sedan, eftersom det NU är den 17 januari 2019!!! Jag har inte sett Din blogg förrän NU!!! Jag skulle gärna vilja länka den till min hemsida om Du går med på det? Jag hittar inte Din mejladress!

  1. Hej Yngve!
   Kul! Det hade jag glömt bort! Men vet du också vem som ägde vår gård innan Erik Jonsson tog över? Var det hustruns släkt? Jag tittade i husförhörslängderna på riksarkivet från början av 1806-1812 och då verkade det bara finnas två gårdar i Holms by, Schilling och Bonden Matts Ersson?
   Du får gärna länka min blogg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.