Vårarbete och skogen

Det har varit en ganska hektiskt tid denna vår, men också en härligt tid i Hälsingland. Det känns som det redan varit sommar ur väderlekssynpunkt.

Nu sitter jag här och ute är det molnigt just nu. Jag hoppas det kommer lite regn på våra plantor i skogen. För i år har det varit skogsplantering för min man och mig. Vi två pensionärer har tillsammans kämpat med att plantera över 4000 plantor tall och gran.

Tidigare i vår, i maj, var vi i skogen och röjde sly. Det blev bara fyra dagar, sedan tröttnade vi och det blev för varmt igen. I stället blev det sådd av grönsaker i pallkragarna och även på frilandet. Vi satte lite potatis också. Det var ju mer än 8 grader i jorden redan, för att inte säga, faktiskt närmare 10 grader. Vi hittade några gamla fönster och lade på några av pallkragarna för lite mer värme. Äppelträden hade mycket knoppar. Det såg lovande ut för säsongen. Nu är det bara att hoppas att det blir lagom med värme, insekter och vatten.

Efter en tur till Stockholm kom vi tillbaka i början av juni. Syrenerna stod i knoppning och grönsakerna hade börjat komma upp i pallkragarna. Äppelträden blommade för fullt. Det hade hänt mycket de fjorton dagar vi var i Stockholm. Nu var det dags för det stora potatislandet. Bonden förberedde landet med gödsel, plöjde fårorna och vi satte potatisen. Sedan blev det ganska jobbigt att täcka över igen med handakraft, men vi hjälptes åt min man och jag.

Sedan var det dags för skogsarbetet igen, planteringen. Det blev en veckas arbete bland lite mygg och mycket sol. När Sveriges Nationaldag kom tog vi våra första dopp i ån efter arbetet i skogen och när pingsten var över var vi färdiga med planteringen.

Under tiden blommade syrenerna för fullt och fjärilar i mängder svärmade kring syrenerna och de andra blommorna i vår trädgård. Trädgårdslandet med sina grönsaker frodades redan så här tidigt på säsongen. Vi plockade rädisor, sallad och grönkål. Grönkål som jag aldrig har sått tidigare. Hoppas bara att den klarar sig från kålfjärilarna.

Igår rensade jag bort mållan bland grönsakerna i frilandet. I pallkragarna blir det inte så mycket ogräs. Morötterna och rödbetorna har fått sin första gallring. Det som behövs nu är lite regn.

Nu sitter jag alltså här och skriver i bloggen en stund. Det är mulet men inget regn. Min man har klippt gräset tre gånger redan denna vår. Gräset frodas för det har varit lite regn så där lagom hittills. De sista dagarna har det varit sommarvärme, men väderlekstjänsten har lovat regn till i morgon om de inte ändrar sig. Annars blir vårarbetet att vattna bland grönsaker och blommor också.

Det är lite mer än en vecka till midsommar och det känns som om sommaren redan har blommat ut till fullo i skog och trädgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.