Hur många plogar behöver en bonde?

Det finns mycket i gömmorna på en bondgård från förr. Vi bestämde oss för att rensa i en lada som står bakom vårt hus för att det behövdes plats för den gamla traktorn.

Vi började med att dra ut det vi kunde för hand och sedan med hjälp av brorsans järnhäst. Där i ladan fanns ett flertal plogar och årder. Vackra plogar i järn, med en plogskiva och två plogskivor. Där var plogar som drogs av hästar och dyngspridare i trä. Vi drog ut ett par släpräfsor som ser livsfarliga ut med sina järnspett. Sedan var det flertal träårder i olika modeller som var skodda med järn. Vi drog ut en åldrig vedkap och en vedklyv som är som en skulptur.

Takspånshyveln blev genast intressant för vår arrendatorbonde som tog hand om den. På logen fick en hästdragen självbindare med tillbehör vara kvar. Längs väggen står det fortfarande skacklar i mängder och de får stå kvar än så länge. Det finns också en skördetröska och en trä”låda” med vilken det pressades balar av hö.

Vår arrendatorbonde lånade oss ett batteri till traktorn och så kunde äntligen den flyttas till ladan tillsammans med vagn, en plog av modernare slag och andra tillbehör.

Vi fick av bonden höra historier om hur ett finger fastnat i spånhyvelns kugghjul och vi fick höra hur och till vad vissa redskap användes. Han berättade också att det finns de som är intresserade av vissa av de gamla jordbruksredskapen.

Frågan är slutligen hur många plogar behövde en bonde förr?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.