Broderi distansundervisning

Nu har första terminen av Broderikursen vid Västerbergs folkhögskola nått sitt slut. Kursen som har blivit till fullständig distansundervisning. Sista inlämningsuppgiften är nu klar och efter mycket funderande blev det Delsbosöm till distansuppgift 4 i Bygdebroderi.

I Delsbosömmen ville jag ha med Delsborosen/blomman, den traditionella. Jag valde en del av ett broderi där Märta Brodén gjort sin design efter ett gammalt broderi. Det finns en bild av broderiet ”Buskros” på sidan 89 i hennes bok Delsbosöm LT´s förlag 1974.

Skisser på broderiet

Vi skulle göra broderiet i fyra olika steg. Först skissade jag på hur broderiet skulle kunna se ut i de olika deluppgifterna.

Första steget var att brodera så likt orginalet som möjligt. Jag valde ett bomullstyg även om orginalet var lintyg och endast rött bomullsgarn som fanns i mina gömmor sedan gammalt. Bomullsgarnet är mycket tunt och inte det 24/2 som i orginalet, men återbruk eller jag tager det som finnes i mina gömmor är det som gäller för mig. Jag funderade dock på att använda två trådar i nålen eller en. Det blev en tråd. Mönstret ritades av på tyget via ljusbordet efter att jag förstorat det från boken via kopiatorn.

Delsbosöm orginalfärger på bomullstyg

Vid sömnaden av själva rosen använde jag den gamla stilen, i övrigt blev det nya stilen och stjälksöm. 

Uppgift två/ Steg två blev med vitt bomullsgarn på vitt bomullstyg. Bomullsgarnet är ett DMC garn 25. Det fanns bland mina ärvda garner och jag tror att det användes som märkgarn. Det får en blank lyster.

Delsbosöm i vitt på vitt bomullstyg

Till steg tre gjorde jag om mönstret till en mer rosliknade stil med taggiga rosblad. Garnet är Bomullsgarn 24/2 från Klippan och tillhör också mina ärvda garner. Denna blomma broderade jag på linnetyg.

Delsbosöm i rött och grönt på linnetyg

Den sista varianten då vi skulle byta material, typ besöka järnaffären, blev det lite funderande kring. Först tänkte jag använda rivet akvarellpapper till stora blomman, men det blev en nummerskiva från en telefon som fanns i min makes lager. Sedan hittade jag gamla stift till tusch efter min far som fick bli bladen. Korallbitar från ett gammalt trasigt halsband efter min mor blev knopparna. Grön najtråd som jag köpt för några år sedan blev skaften. Sedan var det bara att tråckla ihop alltsammans på en provbit av möbeltyg som blev tygvalet. Jag tyckte det behövdes ett grövre tyg. 

Tavla med alternativt material till broderi

Nummer skivan syddes fast med vanlig Shisha söm. Denna söm finns beskriven i Karin Derlands bok Brodera fritt på ylle, sidan 58. Runt nummerskivan sydde jag Delsbosöm. Bägge dessa sömmar syddes med rött bomullsgarn – Lunagarn. Grönt Lunagarn användes också för att sy fast bladen. Det övriga syddes fast med tunt merceriserat grönt bomullsgarn.

Det har varit en intressant termin. Intressant eftersom det har visat sig att det går att studera broderi på distans även om det nog blir lite personligare om man kan träffas fysiskt ibland. Jag ser i alla fall fram emot nästa termin och hoppas att vi på kursen någon gång framöver kan ses på plats i Sandviken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.