Utforska en stad – broderiuppgift

Uppgiften att brodera en stadsmiljö fick mig att fundera. Vilken miljö skulle jag välja? I miljön skulle det också finnas människor som gjorde någonting. Jag hade människorna som jag ville sätta in i miljön och nu behövdes en miljö som fungerade. Till slut bestämde jag mig för en gatumiljö från Visby.

Skiss av broderi ”stad”.

Jag skissade av miljön från ett foto på fri hand för att få till rätt format på motivet. Sedan ritade jag av människorna på transparent papper och prövad mig fram genom att flytta omkring dem i stadsmiljön.

Den långhårige mannen är också med i landskapsbilden. Förutsättningen i distansuppgiften var att det skulle synas att bilderna på stadsmiljön och landskapsmiljön hör ihop. Mina bilder hör ihop genom färg, teknik och att det är en manspersons ”funderingar” på bägge bilderna. På ”landmiljön” längtar han och i ”stadsmiljön” utforskar han.

Överföring av mönstret till tyget.

När skissen med människorna var klar fyllde jag i konturerna med tuschpenna och förde över motivet till tygen med hjälp av mitt hemmagjorda ljusbord.

Tyget som användes är vit bomulls-canvas och jag broderade med svart sytråd.

Började brodera människorna i miljön.
Stadsmiljön växer fram.

Jag började med att brodera människorna och sedan själva staden. Stygnen blev förstygn, efterstygn, stjälkstygn, kedjestygn, plattsöm, franska knutar och lite andra stumpwork-stygn som ”raised chain stitch” av blommorna.

Det blev lite sprättande under arbetets gång då det blev för skarpt svart på vissa håll och perspektivet blev inte bra etc.

Våtspänt broderi.

När jag broderat färdigt våtspändes broderiet, efter att det tvättats.

Nu funderar jag på monteringen!? Skall det bli svart ram med en ”vit” passepartout denna gång? Den vita passepartout ser ju lite gulaktig ut mot det vita tyget så…? eller också får jag köpa en ny ram i mindre storlek!

Monterat i svart ram med ”vit” passepartout.

I alla fall nu utforskar mannen med det långa håret den lilla stadsmiljön. En av broderiuppgifterna på kursen vid Västerbergs folkhögskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.